Nadat je al je frezen in de freesstand hebt afgeregeld wordt het heel eenvoudig om een graveerfrees te wisselen in de machine. Schroef de frees met spanknop tegenkloksgewijs in de graveerspindel. Zet ze goed vast met de hand, gebruik zeker geen tang.
Als de graveerdiepte niet goed is kun je de diepte vergroten door de neusconus houder ring omhoog te draaien, of je kunt de graveerdiepte verkleinen door deze ring omlaag te draaien.
Een doorfrees freesje lijkt heel erg op een graveerfreesje. De snijhoek bedraagt 45° en de bedoeling is om met dit gereedschap een afgeschuind randje te frezen aan de gegraveerde plaatjes. Een doorfrees freesje wordt op juist dezelfde manier in het graveerspindeltje geplaatst als een gewoon graveerfreesje. Om een doorfrees freesje vooraf in de freesstand af te regelen plaats je een rondsel met de gewenste dikte, bv. 0.7 mm onder de spanknop, zoals in de afbeelding links te zien is.
Een diamantfreesje krast in het te graveren materiaal. Het wordt op dezelfde manier in de spindel bevestigd als een gewoon graveerfreesje. Het enige verschil met een gewone graveerfrees is dat je ze afstelt als een doorfrees freesje, dus met een rondsel onder de spanknop. Een ander verschil is dat een diamantfreesje normaliter niet roteert tijdens het graveren. Je selecteert daarom de “geen rotatie” optie voor de spindel in het virtuele pendent programma, zoals links in de afbeelding getoond wordt.
Ga verder naar calibreer de diepte-regelneus.
Ga verder naar de inhoudstafel.